ékszerkészítés és egyéb ügyességek

Ékszerstart

Ékszerstart

Textil szaloncukor készítése lépésről lépésre

2020. november 03. - Cs. Andi

Soha nem haragudtam azért, ha a gyerekek leették a szaloncukrot a fáról, általában be is segítettem nekik. Azért viszont nagyon tudtam haragudni, amikor csak kicsenték a papírból, és ott hagyták az üres, formátlan papírt lógva a szép díszek között. Mert hát "de anyu! hogy néz az ki, hogy nincs szaloncukor a fán?!" -mentegetőztek ők. Ez volt végül is ami az ötletet adta, hogy varrjunk akkor mi is szaloncukrot a fára, aki pedig édességet kíván, szolgálja ki magát a cukorkás tálból. 

szaloncukor10.JPG

Textil szaloncukor varrása lépésről lépésre következik.

Akinek van varrógépe, kicsit gyorsabban végez majd, de kézzel is szépen megvarrható.

szaloncukor_keszitese_textilbol.JPG

Minden szaloncukorhoz egy 9×10 cm-es anyagdarabra és 18 cm hosszú csipkére van szükségünk. Nem fontos okvetlenül csipkével díszíteni, lehet egy vékony vászoncsík is a díszítő szél, sőt az egész cukorka készülhet akár ugyanabból az egyfajta anyagból, nekem gyakran még jobban is tetszenek a letisztultabb dekorációk. A 10 cm-es szélesség akkor elég, ha cikkcakkal a szélt eldolgozzuk, aztán egész vékonyan, kb. fél cm szélesen szegjük be. Ha a szegés hagyományos, azaz kétszeri ráhajtásos, akkor inkább 12 cm széles anyaggal dolgozzunk. Akár így, akár úgy variálunk, akkor lesz a legszebb a cukorkánk, ha csipkével együtt 12-13 cm szélesre sikerül. A csipke vastagsága változó lehet (a képen látható csipke 3 cm széles), de a 2 cm szélesből készült szaloncukor (legfelső kép) szerintem csinosabb lett.

A leírásban megadott méretekkel 6 db szaloncukor készíthető:

  • 55 cm anyag (10-12 cm széles)
  • 110 cm  (1,1 m) csipke, ezt kétfelé vágjuk
  • vatelin (egy maréknyi)
  • erősebb cérna a cukorkák bekötéséhez
  • 2 m zsinór, amivel felakasztjuk a fára (minden cukorkához számoljunk kb. 35 cm zsinórt)

szaloncukor_keszitese_textilbol1.JPG

Elkészítés:

Ha egyben van az anyagcsíkunk, semmiképp ne daraboljuk fel, előbb szegjük be egyben, varrjuk rá a csipkét, aztán vágjuk fel a 9 cm-es darabokra (tehát a végeredmény 6 db 9×13 cm -es kocka legyen)

szaloncukor_keszitese_textilbol2.JPG

(Ha így, duplán szegünk, akkor ne 10, hanem 12 cm széles legyen az anyagunk.)

szaloncukor_keszitese_textilbol3.JPG

Beszegve, csipke rávarrva, mostmár lehet elvágni hatfelé.

Színt színre fordítva varrjuk össze a cukorkák két nyitott végét, ha lehet tisztázzuk is el (csipkerésznél oda-vissza 2-3-szor is cikkcakkal), fordítsuk ki, egy keskeny csövet kapunk, amit meg kell tölteni

szaloncukor_keszitese_textilbol4.JPG

Töltés előtt az erős cérnával kössük össze az egyik végét, töltsük be, aztán a másik végét is kössük meg jó szorosan.

Legvégül kössük rá a színben hozzáillő akasztót, ez lehet ezüst vagy arany zsinór, de egy rusztikusabb forma például vékony zsákzsineggel is mutatós.

szaloncukor_keszitese_textilbol.JPG

Nálam most többféle is készült.

Ez itt csipke nélküli fényes bordó szaténból és fehér organzából:

szaloncukor_keszitese_textilbol6.JPG

Ez a fent említett "csinos", 2 cm-es csipkével:

szaloncukor10.JPG

 

Remélem, tudtam segíteni, ha most próbálkoztál először textil szaloncukor készítéssel.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha te magad is szeretsz kreatívkodni, varrni vagy ékszereket készíteni, érdekelnek alapanyagok és inspirációk, iratkozz fel hírlevelünkre, így mindig időben értesülsz az új bejegyzéseinkről és híreinkről!

Örömteli készülődést kívánunk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekszerstart.blog.hu/api/trackback/id/tr4316267048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása